Tillbaka

Till man och kvinna skapade Han dem – En introduktion till Kroppens teologi

246 kr

Artikelnr: 9789175805474 Kategori: Författare: | Förlag: | Antal sidor: 331 Format: |
Beskrivning

Beskrivning

Påven Johannes Paulus II är mest känd för vad han betytt för kyrkan internationellt och för världspolitiken. Däremot är Kroppens teologi, hans banbrytande verk om den mänskliga sexualiteten så gott som helt okänt, trots att det kallats för »en sorts tidsinställd teologisk bomb« som kan innebära en vändpunkt, inte bara för katolsk teologi utan också för modern idéhistoria. Det handlar om en djupgående utläggning om kroppen och sexualiteten. Från att ha betraktats som ett naturens verk vars syfte enbart var fortplantning förkunnades den nu ingå i Guds plan för människans återlösning. Människokroppen är skapad för att överföra till den synliga världen »det mysterium som varit fördolt hos Gud i all evighet«, och bli dess synliga tecken. Den här boken är den första introduktionen på svenska till Kroppens teologi. Den är en sammanfattning av Johannes Paulus II:s arbete, men rymmer även många kommentarer utifrån dagens svenska sammanhang.

Detta blir den bok jag har drömt om. Och som än så länge fattades, i alla fall i Sverige. En bok om kärlek och sexualitet som talar klarspråk och som alla kan förstå – och som hela tiden vågar peka på Treenigheten som vår urbild. Broder Wilfrid Stinissen o.c.d.

Syster Sofie tillhör dominikasystrarnas kommunitet i Rögle och har tidigare publicerat boken Om jag glömmer dig Jerusalem. Möten mellan judendom och kristendom, Artos (2009).