Tillbaka

Beskrifning om de Swenska Församlingars Forna och Närwarande Tilstånd

305 kr

Artikelnr: 9789177770350 Kategorier: , Författare: | Förlag: | Antal sidor: 469 Format: | Översättare: |
Beskrivning

Beskrivning

Israel Acrelius bok, som utgavs år 1759 och nu för första gången nytryckts på svenska, är en av de viktigaste kunskapskällorna beträffande de amerikanska koloniernas historia och i synnerhet Nya Sveriges.

Beskrifning om de swenska församlingars forna och närwarande tilstånd uti det så kallade Nya Swerige finns bara i ett fåtal original- exemplar i vårt land. I USA är den desto mer uppmärksammad. Den har utgivits i engelsk översättning vid flera tillfällen och räknas där av historiker som en mycket viktig bok om Nordamerikas koloniala historia och som en värdefull del av landets kulturella arv. Den här boken är utan tvekan ett bidrag till svensk kulturminnesvård och den ger också en fördjupad förståelse av svenskt liv i mötet med andra kulturer.

Hans Lindqvist som har arbetat som präst i samma församling som Acrelius, Fellingsbro i Västerås stift, har bearbetat den vackra 1700-talssvenskan till njutbar läsning. För varje historiskt intresserad person är Acrelius beskrivningar oavbrutet givande.

Här finner du en recension av boken från veckotidningen Kvällsstunden.