Hjälplöshetens evangelium

215 kr

Artikelnr: 9789177771296 Kategori: Författare: | Förlag: | Utgivningsdatum: 2020-04-08 Antal sidor: 176 Format: |
Beskrivning

Beskrivning

Hjalmar Ekström (1885–1962) framstår allt mer som en av vårt lands viktigaste andliga gestalter och är mest känd genom sina själavårdande brev. Brevsamlingen Den fördolda verkstaden är nu utgiven i sin åttonde upplaga. Genom breven och sin förbön kom eftervärlden att minnas skomakaren Ekström som en andlig ledare, verksam i en fördold verkstad.
De texter vi möter i den här boken skrev Ekström till en tidskrift som han och några vänner startade 1924 och utgav under två år. Det är en förkunnelse som siktar mot mystikens hjärtpunkt i den kristna tron: när vi mister all tilltro till oss själva och vår förmåga får äntligen Gud en chans att göra allt för oss. Det är Herren själv som leder själen genom mörker och utblottelse till den översvinneliga närheten och enheten med honom själv.
Biskop Martin Lönnebo skriver om Hjalmar Ekström: »Han är enligt min mening en av de mest betydande mystikerna i nordiskt fromhetsliv.« Ekström är också flitigt citerad av broder Wilfrid Stinissen, och Peter Halldorf har skrivit en bok om Ekström och kretsen omkring honom. Han har också blivit föremål för en doktorsavhandling av Antoon Geels.