Julkrubbans historia

235 kr

Artikelnr: 9789177770169 Kategori: Författare: | Förlag: | Antal sidor: 192 Format: | Illustrerad av: Rikt illustrerad med bilder i färg
Beskrivning

Beskrivning

Julkrubbans historia berättar om hur krubban blivit en omistlig del av julfirandet i Sverige. Dess brokiga historia går genom konst och måleri men även genom mysterie­ spel. Här berättas särskilt om julkrubbans historia på svensk mark. Stjärnan över Betlehem visade historien en ny rikt­ning. Guds människoblivande är ett mysterium som samtidigt är mycket konkret. Snart började man med stor inlevelse skildra hur Guds Son hänvisades till ett stall, tro­ligen inrymt i en grotta med djur, och där lades i djurens matho – krubban. Under det svenska bondesamhällets tid red Staffans­ ryttare ikapp, medan änglar, vise män, den grymme kung Herodes och sjungande stjärngossar med den ljusa stjär­nan i ett fast grepp pulsade fram genom gnistrande snö i den svenska vinternatten. I den här boken får läsaren för första gången stifta bekantskap med historien om det andliga konstverk en julkrubba är. Den har blivit ett omistligt verktyg för det kristna budskapet förr och nu.

Ewa Bigestans är etnolog och journa­list med utbildning inom livsåskådnings­ journalistik. Under ett flertal år har hon arbetat som frilansjournalist, skribent och fotograf med särskilt intresse för svenska och europeiska folkliga seder och traditioner liksom för religion och konst, främst med kristen inriktning.