Esaias Tegnérs kyrkliga tal Del II 1824–1830

335 kr

Artikelnr: 9789177770442 Kategorier: , Författare: | Förlag: | Antal sidor: 468 Format: | Övrigt:

Utgiven i samarbete med Tegnérsamfundet. Guldsnitt och märkband.

Beskrivning

Beskrivning

Esaias Tegnér (1782–1846) var en av sin tids största kulturpersonligheter. Han var berömd poet, professor i grekiska, akademiledamot och politiker och hade kontakt med de flesta av sin tids inflytelserika personer, bl.a. genom flitig brevväx- ling. Men förutom allt detta var han också präst och sedermera biskop i Växjö stift. Inom ramen för dessa roller höll han många predikningar och andra typer av kyrkliga tal. Åtskilliga av dessa har bevarats åt eftervärlden och de ges nu för första gången ut i en samlad vetenskaplig utgåva med kritisk textkommentar. Totalt omfattar utgåvan 83 olika tal från åren 1813 till 1839.

Esaias Tegnérs kyrkliga tal riktar sig till alla som har intresse för Tegnér och hans samtid eller för svensk kulturhistoria i allmänhet. För forskare inom olika discipliner innebär utgåvan att Tegnérs samlade kyrkliga produktion blir tillgänglig i vetenskapligt pålitlig version.

I denna andra volym finns predikningarna och talen från Tegnérs första biskopsår, 1824 till 1830. Under denna tid framträdde han i alla sina biskopliga roller och i volymen kan, förutom predikningar, läsas tal från visitationer, prästvigningar, kyrkoinvigningar och kyrkoherdeinstallationer. I många tal anknöt Tegnér till den aktuella situationen. Han talade om kyrkobyggen och skolfrågor, om svält och nöd, om en hotande koleraepidemi, ett kungabarns födelse, tidens expansiva mission och utvecklingen i de katolska länderna. Många av de ämnen Tegnér tog upp behandlas närmare i utgåvans sakkommentar. Volymen innehåller också en inledning som ger en övergripande bild av Tegnérs omständigheter under de aktuella åren.