Den helige Isak av Nineves

182 kr

Artikelnr: 9789177770961 Kategori: Författare: | Förlag: | Antal sidor: 133 Format: | Översättare: |
Beskrivning

Beskrivning

Jag känner att här, för första gången, finns en röst som ger resonans i de djupaste skikten av mitt väsen, som hittills har varit stängt och okänt för mig. Trots att han är långt borta från mig i tid och rum, har han kommit rätt in i min själs hus.

Så skriver en grekisk-ortodox munk på berget Athos om Isak av Nineve, även kallad Isak Syriern – munken och teologen som levde som eremit i nuvarande Irak och Iran på 600-talet.

I denna volym har 153 visdomsord av Isak av Nineve samlats. Tänkespråk som talar om behovet av disciplin och koncentration, men som också vittnar om ett stort mått av omsorg och tolerans. Urvalet av visdomsord har gjorts av den brittiske syriologen Sebastian Brock, som även försett boken med ett efterord. Här erbjuds en synoptisk utgåva som utöver den svenska översättningen också innehåller den syriska originaltexten. Boken är ett utsnitt ur Isak av Nineves rika andliga författarskap. Det är texter som har haft stor betydelse för östkyrklig tradition i allmänhet och den ryska litteraturen i synnerhet.

Fackgranskning: Sten Hidal & Charbel Rizk
Språkgranskning: Anna Maria Hodacs