Rysk kultur i tusen år

288 kr

Artikelnr: 9789172171305 Kategorier: , , Författare: | Förlag: | Antal sidor: 336 Format: |
Beskrivning

Beskrivning

I Per-Arne Bodins bok Rysk kultur i tusen år ges innehållsrika och fängslande berättelser om den mäktiga ryska kulturen. I tjugo kapitel behandlas konst, film, teater, litteratur, opera och balett.
Här berättas om storfurst Vladimir i Moskva, om Andrej Rubljov och om Boris Gudonov. Det handlar om städerna Moskva och Petersburg, de berömda balerna liksom Peter den store och Pjotr Kropotkin. Fängelserna på Solovki ger skakande vittnesbörd om en mörk del av historien. Läsaren möter också Kazimir Malevitj och hans berömda kvadrat bland mycket annat. Ett viktigt genomgående tema är den kristna traditionens och den ortodoxa kyrkans betydelse för den ryska kulturen.
Boken speglar den ryska historiens kronologi men kapitlen följer, så långt det är möjligt, varje tema genom seklen fram till rysk nutid. Den erbjuder estetiska upplevelser och nya oväntade insikter. Det omskakande finns vid sidan av det underhållande, det andliga vid sidan av det världsliga, med betoning på frågor viktiga för att förstå Ryssland av i dag.

Boken kan sträckläsas men också läsas kapitelvis, med fördel tillsammans med författarens Rysk litteratur i tusen år som gavs ut 2020.

Per-Arne Bodin är professor emeritus i slaviska språk med litterär inriktning vid Stockholms universitet, han är ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet. Han har som få förmedlat sina djupa kunskaper på ett populärt sätt genom åtskilliga böcker och i ett stort antal artiklar i Svenska Dagbladet.