Öster om Ararat – En bok om skönhetens och lidandets Armenien

288 kr

Artikelnr: 9789177770091 Kategori: Författare: | Förlag: | Antal sidor: 346Format: | Översättare: | Illustrerad av: Bildark i färg
Beskrivning

Beskrivning

Det här är den första heltäckande boken på svenska om Armeniens dramatiska historia och dess egenartade kultur. Som första land i världen blev Armenien kristet år 301. Den armeniska spiritualiteten är naturnära och den armeniska litteraturen har en 1600-årig historia. Armenisk arkitektur, bildkonst, musik och litteratur är innehållsmässigt högklassiga och stilmässigt särpräglade. Därför kan man med goda skäl kalla Armenien för skönhetens land.

Klämda mellan olika stormakter har armenierna mött många tragedier. Bara under 1900-talet drabbades de av folkmordet under första världskriget, territoriella förluster, Stalins utrensningar, en förödande jordbävning och en ekonomisk kollaps. Men 2000-talets Armenien är igen ett självständigt land vars ekonomi, kultur och kyrkoliv går mot en ny blomstring.

Öster om Ararat öppnar upp den armeniska kulturen för läsaren och beskriver mångsidigt Armeniens historia, litteratur, andlighet och populärkultur.