Moderna ortodoxa tänkare

319 kr

Artikelnr: 9789177771029 Kategori: Författare: | Förlag: | Antal sidor: 464 Format: |
Beskrivning

Beskrivning

Moderna ortodoxa tänkare ger en insiktsfull och skarpsinnig redogörelse av de senaste 250 årens stora ortodoxa tänkares liv, texter och intellektuella arv. Andrew Louth beskriver och förklarar det varaktiga inflytande dessa teologer fått för vår samtid. Med början i hur Filokalia kom att påverka 1800-talets Ryssland rör sig berättelsen vidare till slavofiler som Vladimir Solovjov och Pavel Florenskij och landar bland de intellektuella i exil: Sergej Bulgakov, Nikolaj Berdjajev, Vladimir Lossky, Myrra Lot-Borodine, Maria Skobtsova, med flera. Boken behandlar vidare ett par teologer utanför Ryssland – som den rumänske Dimitru Stăniloae och den serbiske Justinus Popović.

Andrew Louth går sedan vidare till mer samtida teologer som Paul Evdokimov, John Meyendorff och Alexander Schmemann samt teologerna i Grekland från 1960-talet och framåt – John Zizioulas och Christos Yannaras. Viktiga nunnor och munkar och andliga ledare ges plats, som moder Thekla och speciellt fader Sofrony och dennes mentor Starets Siluan. Boken avslutas med ett fint kapitel om metropolit Kallistos och den teologiska visionen av Filokalia.

Andrew Louth är präst i den Ryska ortodoxa kyrkan och professor emeritus i patristik och bysantinska studier vid Universitetet i Durham, England. Han anses som en av samtidens viktigaste ortodoxa teologer och tilldelades Sankt Ignatius orden för 2019 i Sigtuna.