Beskrivning
Den här boken handlar om Maria, Jesu mor. I stora delar av kristenheten är hon självklar och har varit så sedan kyrkans äldsta tid. I andra delar är hon närmast helt frånvarande och kanske också ifrågasatt. I Svenska kyrkan har hon varit bortglömd, men hon har kommit tillbaka, på olika sätt och på olika vägar. Allt fler ser idag att Maria inte är en konkurrent till Kristus, tvärtom!
I Sverige och i Svenska kyrkan har Maria egentligen aldrig kastats ut. Ändå försvann hon successivt efter reformationen – varför då? När och hur började hon att komma tillbaka?
Det finns något hos Maria som innebär en stark dragningskraft, men bilderna av och åsikterna om henne är många och skiftande. Hur kan vi förstå henne? Vilken roll har hon i kyrkans tro? Vad innebar det att hon födde Jesus, Guds son? Vad innebar det för henne och för oss? Varför är det viktigt att hon får vara med i kyrkans liv? Har Maria också en plats i andaktslivet, i bönen?
Den här boken vill svara på bland annat dessa frågor, och den vill presentera en allmänkyrklig teologi om Maria, det som kallas mariologi (läran om Maria). Förhoppningen är att kristna av alla traditioner, inte minst svenskkyrkliga läsare, ska kunna tillföras aspekter av Marias roll och betydelse, inte bara i teologin, utan också i det egna andaktslivet.