Tillbaka

Kristus är mitt ibland oss – Brev från en biktfader i Valamo kloster

225 kr

Artikelnr: 9789175807607 Kategori: Författare: | Förlag: | Antal sidor: 201 Format: |
Beskrivning

Beskrivning

Fader Johannes, i världen Ivan Aleksejevits Aleksejev, föddes år 1873 i en liten by i Tvers guvernement. Han dog i sin munkcell i Heinävesi år 1958. Nästan hela sitt långa liv tillbringade han i Valamo kloster, med undantag av en period på tio år som ledare för Petsamo kloster. I Nya Valamo arbetade han från början som klostrets biktfader och starets.

I sina brev talar en Guds man, mognad av erfarenheter, till sina biktbarn överallt i världen. Han svarar på de viktigaste frågorna i deras liv. Han vägleder, tröstar och uppmuntrar. Han varnar för högfärd, hat och dömande. Det är inte en lärd person, medveten om sin egen vishet, som talar, utan en ödmjuk man som hänvisar till Bibeln och de Heliga Fädernas lärdomar, och som förtydligar sina ord med förebilder.

Vi lär känna en människa för vilken tro och det dagliga livet är detsamma. Vi får en inblick i det ortodoxa troslivet och dess vackraste traditioner. För vidare läsning kan Astrid Andersson Wretmarks biografi Fader Johannes på Valamo (Artos 2015) rekommenderas.