Kättarland – En bok om reformationen i Sverige

305 kr

Artikelnr: 9789175808307 Kategori: Författare: | Förlag: | Antal sidor: 362 Format: |
Beskrivning

Beskrivning

Reformationen i Sverige har beskrivits både som en kulturskymning och som det moderna svenska samhällets födelse. I den här boken får vi följa den dramatiska historiska utvecklingen som skapade folkliga protester och samtidigt på sikt innebar att Sverige blev en del av en ny europeisk religionskultur.

Kättarland tar sin början i senmedeltidens fromhetskultur där rituella handlingar och materiella ting spelade en viktig men inte alltid så entydig roll. Vi får sedan följa det skeende där stora delar av den kulturen omvandlas och kommer att präglas av modernitetens strävan efter förståelse och social ordning. Boken avhandlar också övergripande frågor: om det alls går att tala om reformationen som en typisk historisk förändringsprocess, varför traditionella kyrkliga riter var så viktiga för folket och hur stormaktstidens folkfostran såg ut.

För att förstå den omvandling som reformationen i Sverige innebar är det viktigt att undvika de förenklingar som ofta återkommer i vår egen tid; reformationen beskrivs antingen som en befrielserörelse eller som en politiskt motiverad kulturrevolution. Reformationsskeendet präglades i stället till stor del av samspel och förhandling. Boken ger en grundläggande introduktion till reformationen i Sverige men tar också upp olika aktuella frågor inom forskningen.

Martin Berntson är professor i religionsvetenskap och teologi med inriktning mot kristendomens historia vid Göteborgs universitet.