Jesus och Toran. Kristen läser Moseböckerna

258 kr

Artikelnr: 9789177772507 Kategorier: , , Författare: | Förlag: | Antal sidor: 216 Format: |
Beskrivning

Beskrivning

Få texter har haft ett så oöverskådligt inflytande över den västerländska civilisationen som Moseböckerna. De fem böckerna, i judisk tradition benämda Toran, är grundläggande för all förståelse av livet för både judar och kristna. Här finns berättelserna om Gud, skapelsen, syndafallet och syndafloden. Vi möter gestalter som Noa, Abraham och Sara, och vi följer det lilla israelitiska folket från Medelhavets östra kust till Egypten där de kommer att vistas i fyrahundra år.
I Andra till Femte Moseboken är det Mose och hans liv som står i fokus. Här sker uttåget ur Egypten och här beskrivs den fyrtio år långa vistelsen i Sinaiöken. De tio buden finns här, liksom beskrivningen av tabernaklet och de högtider som firats genom årtusendena.
Denna världsberömda judiska text har kristna i alla tider läst som en förutsägelse om Jesus, och Guds väg med de kristna och kyrkan. Så blir också den här boken en djupdykning i både den rabbinska och den kristna skrifttolkningen.

Bo Brander är teologie doktor och confessor i Societas Sanctæ Birgittæ. Med sina kunskaper i såväl den judiska som den kristna utläggningstraditionen förmedlar han innehållet i de fem Moseböckerna i en själavårdsmässig och pedagogisk lättillgänglig form.