Den brinnande busken

179 kr

Artikelnr: 9789175807935 Kategori: Författare: | Förlag: | Antal sidor: 121Format: | Översättare: |
Beskrivning

Beskrivning

Prästmunken Lev Gillet, också känd under pseudonymen En munk från östkyrkan, rörde sig helst i marginalerna; bland de lidande, fattiga och förföljda. Han hade en ovanlig förmåga att med sin närvaro skapa försoning och hopp i svåra och till synes tröstlösa omständigheter. Trogen sin kallelse att alltid och överallt förkunna evangeliets budskap blev han en ljus­ gestalt som skingrade mörkret och visade på nya vägar att leva tillsammans i enhet och glädje.
I denna bok finner vi hans två klassiska texter Den brinnande busken och Herden. Med sin klarsynta blick utlägger han ett par av de mest välkända bibeltexterna och låter oss upptäcka skatter som vi tidigare gått förbi. När vi träder in i dessa berättelser med Gillet som vägledare öppnar sig vida horisonter och vi inser vikten av att slå följe med de erfarna för att inte gå vilse i en hotfull värld.

Louis Gillet föddes i en katolsk familj i Frankrike 1893. Han anslöt sig till Benediktinerna av Clairvaux 1919. Lockad av den östliga kristen­ domen, blev han bekant med Dom Lambert Baudouin och Metropolit Andriy Sheptytsky av den ukrainska grekisk­katolska kyrkan i Galicien och uttalade sina eviga löften som Lev 1925 vid Studiteklostret Univ Lavra i Galicien. I november 1928 blev han kyrko­herde för Sainte Geneviève de Paris, den första fransktalande ortodoxa församlingen. År 1938 lämnade han Paris för Fellowship of Saint Alban och Saint Sergius i London, en ekumenisk organisation som ägnar sig åt sam­manförandet av de anglikanska och ortodoxa kyrkorna. Lev Gillet är författare till flera böcker (under pseudonymen »En munk från östkyrkan«): Jesus – enkla betraktelser över Frälsaren, Jesusbönen, Var min präst m fl.