Och där var många Föreställningen att kristendomen är något som försämrade livet för kvinnan är allmänt spridd. Den här boken visar att den bilden behöver revideras. Med kristendomen på-börjades en långsam förändring till det bättre för kvinnor … MER AV FÖRFATTAREN KÖP NU andra kvinnor … Lek för Guds Vad har fyraårige Melchior, skådespelaren Pia Johansson och tre benediktinsystrar gemensamt? De tycker alla om att leka. Här berättar de om olika sätt att leka både som barn och vuxna. Utöver dessa samtal ges i boken också en … MER OM BOKEN KÖP NU skull Se in i ditt 2015 gav Artos ut boken Fader Johannes på Valamo och en brevsamling av honom, Kristus är mitt ibland oss. Detta är en ny brevsamling av Fader Johannes, numera Helige Johannes eftersom han år 2018 helgonförklarades av den … MER AV FÖRFATTAREN KÖP NU hjärta Jag tror för att Det är inte ovanligt, här i världens mest sekulariserade land, att när en medveten kristen samtalar med icke troende vänner blir det uppenbart att en väsentlig del av deras invändningar beror på missuppfattningar … MER OM BOKEN KÖP NU förstå Rysk litteratur Många av de ryska författarna tillhör världslitteraturens främsta, andra mindre kända i väst fick stor betydelse i sitt land. I den här nyskrivna ryska litteraturhistorien får läsaren följa med från Nestorskrönikan till det senaste … MER AV FÖRFATTAREN KÖP NU i tusen år

POPULÄRA TITLAR

Välj bland våra populäraste titlar

Enchiridion – Liten handbok Om tro, hopp och kärlek

172 kr

Och där var många andra kvinnor …

210 kr

Lek för Guds skull

235 kr

Det gyllene Athen – Sex texter om grekisk kulturhistoria

235 kr

Se in i ditt hjärta – Brev från en biktfader i Valamo kloster

198 kr

Den reflekterande människan

210 kr

Filokalia – Alla tre volymer

350 kr

Filokalia III

132 kr

Gör också våra kalla hjärtan brinnande – Societas Sanctæ Birgittæ 1920–2020

290 kr

Jesus från Nasaret – Alla tre volymer

500 kr

Jesus från Nasaret Del 1: Från dopet i Jordan till Kristi förklaring

235 kr

Jesus från Nasaret Del 2: Från intåget i Jerusalem till uppståndelsen

225 kr

Jesus från Nasaret Del 3: Barndomsberättelserna

172 kr

Tidens tecken – Sanning och konsekvens

155 kr

Socken, kyrkoförsamling, missionsförsamling

198 kr

Arbete med psalm: Text, musik, teologi

225 kr

Rituella rum och heliga platser

210 kr

Tegnér och kristendomen

198 kr

Jag tror för att förstå – En essä om att finna och bli funnen

235 kr

Beröringen – Om det omöjliga mötet mellan Gud och människa

225 kr

Från Truman till Trump – Om religionens roll i Vita huset

235 kr

Theofanes krönika

290 kr

Kyrka här och nu

210 kr

Fri att tjäna, del 2 – Församlingsarbete i Jesu efterföljd

250 kr

KATEGORIER

Välj bland våra olika bokkategorier
Nya böcker
Nya böcker
Svenska kyrkan & lutherska traditionen
Svenska kyrkan & lutherska traditionen
Den katolska traditionen
Den katolska traditionen
Den ortodoxa traditionen
Den ortodoxa traditionen
Den tidiga kyrkan
Den tidiga kyrkan
Det inre livet och mystiken
Det inre livet och mystiken
Församlings­material
För­samlings­material
Norma bokförlag
Norma bokförlag
Artos academic
Artos academic
Biografier
Biografier
Skönlitteratur
Skön­litteratur
Övrigt
Övrigt

RECENSIONER M.M.

Aktuellt från Artos & Norma.

Månadens författare

Syster Sofie Hamring O.P.

Syster Sofie Hamring O.P. tillhör dominikanorden och lever i Sankt Dominikus kloster i Röglebäck utanför Lund. År 2009 gav hon ut sin första bok – Om jag glömmer dig Jerusalem. Möten mellan judendom och kristendom – på Artos och Norma bokförlag. Boken följdes av Till man och kvinna skapade han dem – en introduktion till kroppens teologi (2011), Stairway to Heaven – en andlig resa (2013) och Vilket himla liv – om gemenskap, kloster och nya kommuniteter (2015). Hon är en av förlagets mest uppskattade författare och hennes böcker har tryckts i flera upplagor.

Och där var många andra kvinnor … En bortglömd frihetsrörelse är hennes senaste bok. Där visar hon att den vanliga uppfattningen att kristendomens intåg var något som försämrade livet för kvinnan behöver revideras. Med kristendomen påbörjades i stället en långsam förändring till det bättre för kvinnor inom politik, yrkesliv, äktenskap och intellektuellt liv, med en höjdpunkt under medeltiden. I det medeltida Europa hade kvinnor hög status som kompetenta, ansvariga och inflytelserika samhällsmedborgare. Inte heller i Norden finns några tydliga belägg för att kvinnor skulle ha fått lägre status eller mindre handlingsutrymme när kyrkan vann mark än de haft under forntiden.

Det är först från renässansen som kvinnans ställning börjar dala för att mynna ut i det borgerliga idealet med en passiv hustru hänvisad till hemmets fyra väggar. Kvinnorörelsen som föddes på grund av denna nedgång var en sekulär rörelse. Men den hade sina rötter i en kultur där kvinnan uppnått status som person i egen rätt, tack vare kristendomen.

KALENDARIUM

Bokmässor, bokförsäljning, signering & föreläsningar.
Läs mer
Kalendarium

25–27 september

BOKMÄSSAN PLAY Fredag 25 september 10.00–10.20 Pekka Mellergård samtalar med Jakob Wirén om sin bok Jag tror för att förstå (svenskakyrkan.se/bokmässan) Fredag 25 september 12.30–12.50 Magnus Malm samtalar med Susanne Rappman om sin bok Fri att tjäna, del 2 (svenskakyrkan.se/bokmässan) Lördag 26 september 16.00–16.45 Richard...

Läs mer